Jakie rośliny oleiste uprawia się w Polsce?
Produkcja roślin oleistych w Polsce stale rośnie i z roku na rok zyskuje na popularności. Dzieje się tak dlatego, że pozyskiwane z tych roślin oleje mają szerokie zastosowanie w naprawdę wielu gałęziach przemysłu. Jednak czym są rośliny oleiste, jakie mają zastosowanie i które ich gatunki można uprawiać w Polsce? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć w tym artykule.
Czym tak naprawdę są rośliny oleiste?
Krótko mówiąc, rośliny oleiste służą do wytwarzania olejów roślinnych. Cechują się wysoką zawartością tłuszczu w nasionach i owocach: od 15 - 70%. Tłuszcz uzyskuje się w procesie tłoczenia lub ekstrakcji z użyciem rozpuszczalników. Składa się on głównie z kwasów tłuszczowych. Dlatego oleje roślinne są doceniane ze względu na ich właściwości zdrowotne. Są wykorzystywane w medycynie, kosmetyce i branży spożywczej. Dostępne są w postaci stałej lub płynnej, w zależności od rodzaju obróbki.
Rośliny oleiste - które z nich uprawia się w Polsce?
W Polsce panuje sprzyjający klimat do uprawy wielu odmian roślin oleistych. Dzięki temu Polska jest jednym z ważniejszych producentów tych gatunków. Główne rośliny oleiste, które się tu uprawia to:
- Rzepak – z nasion rzepakowych tłoczony jest olej rzepakowy. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe. Ma zastosowanie w medycynie, branży spożywczej, a także w energetyce jako biopaliwo. Zawiera sporo NNKT, witaminy E i K.
- Słonecznik - wyróżnia go duża zawartość witaminy E, żelaza i miedzi. Tłuszcz pozyskuje się z ziaren do wyrobu oleju słonecznikowego i margaryny. Ma też zastosowanie w branży medycznej, kosmetycznej i technologicznej.
- Gorczyca – ma zastosowanie w medycynie i branży spożywczej. Olej z gorczycy dodawany jest na przykład do musztardy. Zawiera cenne białka, sole mineralne i kwasy tłuszczowe.
- Len - błonnik, witamina E i wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych zawarte w nim sprawiają, że ma zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz medycznym.
- Konopie – z nasion konopi siewnych otrzymujemy olej konopny. Ma zastosowanie w branży spożywczej, medycznej i kosmetycznej. Jest też używany w żywieniu zwierząt hodowlanych.
- Soja – to roślina, która zyskała tu swoją popularność ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, białka, witaminy E i cennych mikroelementów. Stosuje się ją głównie w przemyśle spożywczym, ale też w branży medycznej i kosmetycznej.
- Czarnuszka – olej tłoczy się z jej nasion. Jest bogaty w minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Ma zastosowanie w branży spożywczej.
Zastosowanie tłuszczy z roślin oleistych
Tłuszcze pochodzące z roślin oleistych wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym. Mają również zastosowanie w produkcji biodiesla, przemyśle chemicznym i hodowli zwierząt. Produkuje się z nich też smary czy farby.
Podsumowując, rośliny oleiste służą do wytwarzania bardzo wartościowych olei, które cenione są i wykorzystywane nie tylko w branży spożywczej. Z tego powodu stale wzrasta na nie popyt, a ich uprawa staje się coraz bardziej popularną gałęzią gospodarki.