Zasady uprawy roślin strączkowych

Rośliny strączkowe to wspaniała propozycja, która w coraz większym stopniu podbija nasze serca. W Polsce spotkamy przede wszystkim łubin wąskolistny w odmianie żółtej lub białej, groch siewny ogólnoużytkowy lub pastewny, a także bobik i wykę. Coraz większą popularnością cieszy się również soja, której zalety wciąż nie są do końca poznane. Rośliny strączkowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Jednak to nie wszystko. Doskonale sprawdzają się w roli pełnowartościowej paszy dla zwierząt, a niektóre z nich są niezbędne także w branży kosmetycznej. Poznaj bliżej zalety tych niesamowitych roślin i dowiedz się, jakie są tajniki ich uprawy.

Dlaczego warto?

Uprawa roślin strączkowych wiąże się z licznymi zaletami i jest wręcz niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania płodozmianu, a także podwyższenia urodzajności gleb. Jak to możliwe? Niewiele osób wie, że rośliny tego typu wchodzą w aktywną symbiozę z tzw. bakteriami brodawkowatymi, dzięki czemu wiążą wolny azot atmosferyczny, który pozostaje w glebie. Mechanizm ten sprawia, że gleba staje się żyzna i obfituje w związki takie jak fosfor, potas, czy wapń. Jednak to nie wszystko. Rośliny strączkowe posiadają rozbudowany system korzeniowy, który wraz ze wzrostem drenuje ziemię, a tym samym doprowadza do jej napowietrzenia. Korzenie pobierają też trudnodostępne składniki pokarmowe, które zostały wcześniej wypłukane w głąb profilu glebowego. Warto także dodać, że wydzielają one korzystne kwasy, które aktywują fosfor, niedostępny wcześniej dla innych gatunków. 

Dlaczego jeszcze warto zająć się uprawą roślin strączkowych? Przede wszystkim dlatego, że ich obecność podwyższa poziom próchnicy w glebie, co sprawia, że są one często określane jako „strukturotwórcze”. Zaliczane są także do gatunków regenerujących glebę i poprawiających jej właściwości, zarówno biologiczne, mechaniczne, fizyczne, jak i chemiczne.

Wymagania glebowe i stanowisko

Rośliny strączkowe wykazują różne wymagania glebowe, a jednocześnie źle reagują na nieodpowiednie warunki. Dedykowane im stanowisko powinno być odpowiednio przygotowane, co oznacza wcześniejsze odchwaszczenie i wybranie miejsca wystawionego na szybkie wschody i dość wysoką temperaturę. Przedplonem tego typu roślin mogą być różne rośliny uprawne, jednak najbardziej polecane są zboża lub kukurydza. Niewskazane jest natomiast miejsce po rzepaku, ostropeście, a także gorczycy. Warto pamiętać, by uprawę roślin strączkowych rozpoczynać dopiero cztery lata po zastosowaniu obornika, a także, by przerwa między kolejnymi uprawami nie była krótsza, niż trzy lata. Dzięki temu unikniemy namnożenia się szkodliwych patogenów, które mogłyby zagrozić zbiorowi. Warto także pamiętać, by nasiona zaszczepić nitraginą specyficzną dla danego gatunku, co pozwoli na wytworzenie odpowiednich brodawek korzeniowych. 

Siew i odpowiednia pielęgnacja

Oczywiście nasz plon zależy w dużej mierze od dobrej jakości materiału siewnego, który powinien wykazywać energię kiełkowania na poziomie 75-95%, czystość - 98% oraz powinien być wolny od uszkodzeń mechanicznych. Jak już wspomnieliśmy, ważne jest, by nasiona były zaprawione przed najczęściej pojawiającymi się chorobami, a także by termin rozpoczęcia naszych działań był odpowiednio dobrany. Jeśli poszczególne czynności będą spóźnione, rośliny mogą być bardziej podatne na choroby, a okres wegetacji będzie dłuższy.  

Rośliny strączkowe wymagają też odpowiednio dobranej pielęgnacji. Zaliczamy do niej m.in. różnego rodzaju zabiegi agrotechniczne, w tym wałowanie po siewie, które pozwala na uzyskanie szybkich wschodów, czy bronowanie broną lekką lub typowym chwastownikiem. Pomocne będą także zabiegi chemiczne w tym zastosowanie pestycydów zgodnych z zaleceniami IOR. W wielu przypadkach stosowane będzie też nawożenie azotem lub fosforem i potasem. Dawki poszczególnych substancji należy dopasować do zasobności gleby, wartości przedplonu, czy stopnia mineralizacji. Warto wspomnieć także o możliwości przeprowadzenia tzw. wapnowania, gdzie nawóz zostaje starannie zmieszany z glebą, a jednocześnie jest zachowany w jej wierzchnich warstwach. 

Zbiór i magazynowanie

Zbiór roślin strączkowych opiera się w większości przypadków na tzw. zielonej masie. Każdy gatunek wymaga troski w innym momencie: groch, peluszka i wyka, gdy wytworzą pierwsze strąki i są w fazie kwitnienia; łubin wąskolistny – w fazie pełnego kwitnienia na pędach głównych; łubin żółty i biały – w fazie wykształcania się strąków na pędzie głównym i kwitnienia na pędach bocznych; bobik, w czasie gdy wykształcają się pierwsze strąki. 

Inny rodzaj zbioru bazuje na zgromadzeniu nasion roślin strączkowych. Zabieg przeprowadzany jest, gdy są one suche - wilgotność nie większa niż 20% - i wykazują odpowiednią twardość. Tylko taka ich postać pozwoli uniknąć makrouszkodzeń i zagnieceń, które zmniejszają ogólną jakość zbioru. Kiedy nasiona są już zebrane, kolejnym ważnym krokiem jest ich zabezpieczenie i odpowiednie magazynowanie. Oczywiście konieczne jest oczyszczenie ich z niepotrzebnych elementów, takich jak zielone części roślin, które nie sprzyjają długiej konserwacji. Ważne jest także zmniejszenie wilgotność do około 15% i wybranie miejsca, w którym będą panowały odpowiednie warunki - chodzi przede wszystkim o brak wilgoci i szkodników.  

Odmienne wymagania

Oczywiście poszczególne rośliny należące do grupy strączkowych mają odmienne wymagania. Np. groch siewny doskonale sprawdzi się na różnych glebach. Wykazuje też wiele zalet, w tym wysoką zawartość białka i świetne oddziaływanie na glebę. Jednak chociaż jest to gatunek, który może być uprawiany na powierzchni niemal całego kraju, warto pamiętać, by prace przygotowawcze rozpocząć jak najwcześniej. Pomoże to ograniczyć starty wody.

Inne wymagania ma bobik, który wyróżnia się najwyższym potencjałem plonotwórczym. Wyróżniają go małe wymagania termiczne, ale duże wymagania wodne. Praktyka pokazuje, że najlepiej uprawiać go na glebach zwięzłych o pH zbliżonym do obojętnego.

A co powiedzieć o łubinie i soi? Dla łubinu najlepsza jest gleba przepuszczalna, ale niemające skłonności do przesuszania się. Należy jednak unikać gleb zasadowych i pamiętać, że łubin żółty ma niższe wymagania glebowe niż łubin wąskolistny. Z kolei planując uprawę soi, warto zwrócić uwagę na jej wczesność. Należy także uprawiać ją w wysokiej kulturze, w miejscach przewiewnych oraz zasobnych w składniki pokarmowe i wodę gruntową.

Nasza oferta

Jedną z najpopularniejszych wymienionych tu roślin strączkowych jest oczywiście znany nam dobrze groch. Jeśli szukasz doskonałej jakości nasion, sprawdź naszą ofertę. Jako firma z długoletnim doświadczeniem, oferujemy bogaty wybór kwalifikowanego grochu siewnego od sprawdzonych producentów. Można go wysiewać na dwa sposoby – poprzez roślinę pomocniczą lub na czysto. Nasz produkt jest odporny na więdnięcie i świetnie radzi sobie w przypadku typowych dla tego gatunku chorób. Dlaczego warto wybrać właśnie nas? Przede wszystkim z uwagi na szeroką ofertę, która obejmuje także sprzedaż innych materiałów siewnych, nawozów organicznych, stymulatorów wzrostu roślin, zmiękczaczy oraz innych produktów, dzięki którym otrzymają Państwo satysfakcjonujące plony. Oferujemy bogaty wybór dostępnych artykułów oraz ich atrakcyjne ceny.